Medicijnen delen: Risicovolle handeling?
Twitterchat

Medicijnen delen: Risicovolle handeling?

Laat helpenden en zorghulpen niet langer handelingen met geneesmiddelen verrichten, bepleit Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Hoe kijken de deelnemers aan de chatsessie van 21 september aan tegen de zorg bij geneesmiddelengebruik?

“Ook verzorgenden kunnen medicijnen delen en toedienen”, vindt @ChezSis64: “Het gevaar ligt bij onvoldoende personeel! Daarbij is het zeker in de langdurige zorg veilig als medicijnen gegeven worden door iemand die patiënt en pil kent.” @hoopje is van mening dat toediening van medicatie door helpenden en verzorgenden “niet altijd even verantwoord is omdat de vereiste kennis mist.” Maar wat als de patiënt de medicatie in eigen beheer heeft? “Dan ga ik er vanuit dat-ie goed is voorgelicht over de medicatie en weet waarvoor het gebruikt wordt en wat de risico’s zijn”, stelt ze. Ook @UOlsman is stellig: “Men moet goede kennis hebben van de te geven medicatie en van de indicatie […] dus dan vallen zorghulpen waarschijnlijk af.” Daar sluit @ElsJF zich bij aan: “Ze zijn niet opgeleid om medicatie te delen. Weten niets/weinig van bijwerkingen et cetera.”

Baxter: veilig alternatief?
Is uitzetten van medicatie volgens de Baxter-methode misschien een veilig alternatief bij toediening door de patiënt, een familielid of een helpende? @hoopje denkt van niet: “Totdat er medicatie veranderd wordt en er nog geen nieuwe Baxter is geleverd, kan er ook met Baxter […] een hoop mis gaan.” Moet de apotheek dan maar extra alert zijn bij het wijzigingen en voorschrijven van nieuwe medicijnen? @hoopje vindt van wel, maar het begint met “weten wat je geeft, inclusief bijwerkingen.” Dus: “Niet alles continu opzoeken, maar zorgen dat kennis aanwezig is.”

Verantwoordelijkheid
De discussie spitst zich vervolgens toe op de vraag in hoeverre de verantwoordelijkheid voor medicatie alleen bij verpleegkundigen ligt, of ook bij de arts en de apotheek. Volgens @Anne_Koebr zijn de partijen in haar sector, de thuiszorg, samen verantwoordelijk: “Apotheek juiste lijst, huisarts wijziging doorgeven, verpleegkundige lijst in dossier.” Bij het ziekenhuis waar@hoopje werkt is dat redelijk hetzelfde: “Arts schrijft voor, apotheek checkt en levert medicatie, wij checken
overzicht en medicatie.” Volgens @FrisoRaemaekers is “het beheer, uitzetten en voorlichting van en over medicatie de ‘core business’ van de apotheker.” Op de SEH waar hij werkt “wordt iedere medicatielijst van de patiënt gecheckt of deze nog actueel is door de ziekenhuisapotheker.” Bij @hoopje is het “uitzetten door de apotheekassistent check 1 […], geven en controleren check 2.”

Telefoontje plegen
@UOlsman vindt dat je als verpleegkundige verantwoordelijk voor wat je geeft: “Wat de arts ook voorschrift en apotheek ook levert.” In de thuiszorg is dat soms lastig, “maar liever een telefoontje te veel…” Dat kan @hoopje zich voorstellen: “Beter voorkomen dan genezen.” En ook @Anne_Koebr pakt liever de telefoon of zoekt op in het kompas: “Maak er dankbaar gebruik van bij twijfel.”

Related Episodes