Twitterchat

Infectiepreventie: Een hot topic?

Infectiepreventie: Een hot topic?

Infectiepreventie: wat doen we er aan (of juist niet)? Deze vraag hield de deelnemers aan de VpkChat van 20 januari een vol uur bezig.

Infectiepreventie: hot topic op de werkvloer? Wel bij @niekkreatief, waar “iedereen (onder druk van de inspectie) een verplichte toespraak heeft gehad over het belang hiervan.” @terietje haakt hier meteen op in: “Het gaat toch niet om druk van de inspectie of een verplichte toespraak? Maar om de patiëntveiligheid en die van jezelf.”

Kookwas In ziekenhuizen houden verpleegkundigen zich in elk geval – in tegenstelling tot veel artsen – meestal wel aan de hygiënerichtlijnen, stelt @salpetrazuur. Die richtlijnen verschillen wel per werkplek, zo blijkt. Bijvoorbeeld als het gaat om kleding. Volgens @terietje werken veel IC-afdelingen met zogenoemde ‘eilandverpleging’: schort en handschoenen bij patiëntcontact. “Geen overbodige luxe voor een risicoafdeling.” @FrisoRaemaekers heeft af en toe een vest aan, maar trekt het uit bij patiëntencontact. Is dat goed of fout, vraagt hij zich af. Volgens @terietje is uittrekken bij patiëntcontact goed, “maar wat doe je na afloop van de dienst met je vest?” “In de kookwas misschien?”, oppert @UOlsman. Geen vest dragen is in elk geval geen optie, vindt @salpetrazuur: “Aan een bibberende verpleegkundige heb je ook weinig.”

Handen wassen Ook het wassen van de handen draagt bij aan infectiepreventie. Maar: met water en zeep, of met alcohol? @niekkreatief heeft een voorkeur voor desinfectans: “Wij werken namelijk niet met kranen met een sensor.” @rjhidding wast de handen met zeep “als ze zichtbaar vuil zijn”, daarna volgt desinfectie met handalcohol. @UOlsman wast het liefst met water en zeep, en gebruikt alcohol als er geen sprake is van huidcontact: “Soms ook beide, als het niet schoon aanvoelt of bij wondcontact.” Maar dat is dubbelop en zonde van je tijd: handen wassen even effectief is dan handalcohol. @terietje merkt op dat frequent handen wassen de huid meer aantast dan handalcohol met een huidolie als toevoeging.

Amerikaanse toestanden Tot slot vraagt @FrancisBolle zich af of Nederlandse patiënten – net als in de VS – worden gestimuleerd om zorgverleners aan te spreken die hun handen niet wassen. @terietje zou het terecht vinden als patiënten dit wel deden, al is het geen goed idee de verantwoordelijkheid hiervoor bij hen neer te leggen. “Durft een afhankelijke patiënt een zorgverlener in die situatie wel kritisch aan te spreken?” vraagt @FrisoRaemaekers zich af.

Misschien nog wel een brug te ver. De aanspreekcultuur is volgens @terietje onder collega’s al lastig.

Related Episodes