Twitterchat

Bed opmaken: Een moment voor de patiënt

Bed opmaken: Een moment voor de patiënt

Een bed opmaken was vroeger een essentieel onderdeel van de verpleegkundige opleiding. Geldt dat tegenwoordig eigenlijk nog steeds? De deelnemers aan de VpkChat van vrijdag 13 januari raakten er niet over uitgepraat.

Rechtgestreken plooien, mooie vouwen aan het voeteneinde, de opening van de kussensloop niet aan de deurkant… Leren we het überhaupt nog wel? Wel in de opleiding van @viviennehelene, waar het opmaken van het bed “nauwkeurig aan bod kwam”. Ook @Eeeessss oefende het tijdens de lessen verpleegtechnische vaardigheden, “ook met iemand erin”. @bart_muskens vindt dat het opmaken van een bed zeker aandacht verdient: “Het is risicofactor 1 van decubitus (plooien, spitsvoeten, et cetera).”

Aandacht voor de patiënt Zeker zo belangrijk is een net opgemaakt bed voor het comfort, vult @salpetrazuur aan: “En al opmakend kan ik de patiënt in de gaten houden, als die voor het eerst doucht bijvoorbeeld.” Ook @viviennehelene benadrukt het belang van aandacht: “Ik combineer het bed opmaken met een moment voor mijn patiënt.”

Functiedifferentiatie Het is duidelijk: een goed opgemaakt bed is om meerdere redenen van belang. Maar: wie neemt deze taak idealiter op zich? Volgens @salpetrazuur wordt het bed meestal opgemaakt door de verpleegkundige: “Het gaat samen met een oogje in het zeil houden, observatie en een praatje.” @dinnisje constateert dat er de laatste jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden: in het kader van functiedifferentiatie nemen verpleegassistenten de opmaak steeds vaker over. Een goede zaak, vindt @salpetrazuur: “Voordeel is dat je als verpleegkundige dan wel HBO-niveau werk kan doen!” Ook volgens @dinnisje houd je als verpleegkundige meer tijd over: “Voor HBO-taken als complexe zorg, coördinatie, delegeren en coachen.” Toch komt functiedifferentiatie – door de toename van het aantal patiënten – de kwaliteit van de zorg niet altijd ten goede, geeft @dinnisje toe. Bovendien, zo vult @Biancavet1 aan, krijgen helpenden/assistenten vaak taken die hun verantwoordelijkheid te boven gaan: “Grenzen bewaken is moeilijk.”

Strakke lakens Over één ding zijn de deelnemers het eens: het opmaken van een bed opmaken is een vaardigheid die elke verpleegkundige zou moeten leren tijdens de opleiding. Of, om met @Biancavet1 te spreken: “Er niets heerlijkers dan een schoon opgemaakt bed met strak getrokken lakens als je ziek bent, echt waar.”

Related Episodes